Ankara Keçiören psikolog tavsiye ekibimizi inceleyin. Hemen ücretsiz ön görüşme sağlayın.
Ankara Keçiören Psikolog Nedir?
Ankara Keçiören psikolog; kişilerin duygu, davranış, düşünceleri ile ilgilenen, üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun uzman kişilerdir.
Ankara Keçiören Psikolog Seçimi Nasıl Yapılır?
Ankara Keçiören psikolog seçimi için yaparken aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz sizin için rehberlik edecektir.
- Diploma kontrolü yapmayı ihmal etmeyin. Diploma kontrolü yapmak en doğal hakkınız.
- Yüksek lisans diplolamasını kontrol edin. Klinik psikloloji yüksek lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir.
- Destek almak istediğiniz alan ile ilgili sertifikası olup olmadığı kontrol edin. Örneğin aile ve çift terapisi desteği almak istiyorsanız MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi sertifikası olması gereklidir. Şema terapisi sertifikası sadece klinik psikoloji yüksek lisansına sahip olan uzmanlar tarafından alınabilmektedir.
- Randevu almadan önce seçtiğiniz uzman ile ön görüşme sağlayın. Ön görüşme sağlamadan randevu almayın.
- Ön görüşme sırasında sizinle iletişimine dikkat edin. 5 seansta hallederiz gibi söylemler psikoloji bilimine etik olarak uygun değildir.
- Terapi yolculuğu uzun bir süreçtir. İlk seansta güvenli bir bağ oluşmadıysa terapsitiniz ile, yeni bir terapist arayışında olmanızı öneririz.
- Terapi süreciniz sizin psikolojik durumunuza ve terapistinizin çalışma ekollerine göre değişiklik gösterebilir. Uzun bir yolculuğa hazırlıklı olmanızda fayda vardır. Bu nedenle bütçenize uygun terapist seçmenizi öneririz.
Ankara Keçiören Çocuk Psikolog Hizmetleri
Ankara Keçiören çocuk psikolog arayışınız için uzman ekibimizden ücretsiz değerlendirme seansı talep edin.
- Depresyon
- Anksiyete (Kaygı)
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Kişilik bozuklukları
- Yeme bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Stres
- Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB)
- Öfke Kontrol Bozukluğu
- Bağımlılıklar
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- İlişki Sorunları
- İletişim Bozukluğu
- Özgüven ve Benlik Saygısı Sorunları
- Kriz ve Yas Danışmanlığı
- Aile ve Çift Danışmanlığı
- Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Ankara Keçiören Çocuk Psikoloğu Hizmetleri
- Davranış bozuklukları
- Öfke kontrol bozukluğu
- Duyguları tanıma
- Enürezis (idrar kaçırma)
- Enkoprezis (kaka kaçırma)
- Kaka tutma
- Tuvalet eğitimi
- Bağlanma problemleri
- Okul uyum bozukluğu
- Uyku bozukluğu
- Yeme bozukluğu
- Anksiyete (Kaygı bozukluğu)
- Sosyal fobi
- Özgüven
- Çocukluk depresyonu
- OKB
- Kardeş kıskançlığı
- Boşanma
- Ayrılık
- Kayıp-yas
- Akran zorbalığı
- Akran iletişim problemi
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Özel Öğrenme Güçlüğü
- Zeka Geriliği
Davranış Bozukluğu
Çocuklarda davranış bozukluğu genellikle çocukların okula başlama süreçlerinde sınıf ortamında fark edilmektedir. Çocuklar kurallara uymakta zorlanırlar. Agresif davranışlar sergilerler. Arkadaşlık kurmakta ve sürdürmekte zorluk çekerler. Sorumluluk kabul etmez veya suçu başkasına atarlar. Otoriteyi sorgularlar.
Öfke Kontrol Bozukluğu
Çocuklar kendilerini güvende hissetmediklerinde veya anlaşılmadıklarını düşündüklerinde öfkelenebilirler. Öfke doğal ve her bireyde bulunun bir duygudur. Fakat bu duyguyu tanımak ve bununla baş etmek büyük öneme sahiptir. Baş edemeyen çocuklarda genellikle öfke patlamaları, kendine veya çevreye zarar verme davranışı veya ağlama krizleri görülebilir.
Duyguları Tanıma
Çocuklarda duyguları tanıma ve bunu anlamlandırma bazen zor olabilir. Bu durumda çocuklar genellikle empati yeteneklerini de geliştiremezler. Bazen de duyguyu tanımadığı ve anlamlandıramadığı için duyguyu öfke patlamaları veya ağlama nöbetleri ile anlatmaya çalışabilirler.
Enürezis (İdrar Kaçırma)
Çocuklarda tuvalet eğitimi 2 yaş itibari ile başlamaktadır. 2/2.5 yaş civarında da bir çocuk idrar kontrolünü sağlayabilmektedir. Bazen bu eğitimde yaşanan fiziksel veya psikolojik olumsuzluklar nedeni ile çocuklar bu kontrolü sağlayamayabilirler ve sık sık altlarını ıslatırlar.
Enkoprezis (Kaka Kaçırma)
Çocuklar tuvalet eğitiminin ardından ortalama 2.5/3 yaş civarı ile dışkı kontrolünü sağlayabilmektedir. Fakat bazen fiziksel veya psikolojik nedenler ile bu kontrolü sağlayamazlar ve dışkılarını kaçırırlar.
Kaka Tutma
Çocuklarda kas sistemlerinin gelişmesi ve tuvalet eğitimlerinin ardından dışkı ve idrar kontrolü sağlanmaktadır. Fakat bazı çocuklar için süreç beklendiği gibi gitmeye bilir. Özellikle kabızlık sorunundan müzdarip olan çocuklarda kaka tutma davranışına daha çok rastlanmaktadır. Çocuklar tuvaletten korktukları için veya canlarının acıyacağını düşündükleri için dışkılarını tutma eğilimde olurlar. Dışkı tutma davranışı olan çocuklar genellikle kimsenin görmediği yerlere gizlenme, altlarına kaçırma veya kendilerini sıkma gibi davranışlar sergilerler.
Tuvalet Eğitimi
Ortalama çocuklarda tuvalet eğitimi 2 yaş itibari ile başlamaktadır. Aileler ve çocuklar için önemli ve zorlayıcı bir süreçtir. Bu süreci doğru yönetmek oldukça mühimdir. Çocuklara olumlu ve destekleyici yaklaşmak gerekir. Aksi durumlarda çocuklar tuvaletin kötü bir şey olduğunu düşünerek kaygı geliştirebilirler. Bu durumda enürezis, enkoprezis gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Bağlanma Problemleri
Çocukların birincil bakım verenlerine güvenli ve sağlıklı bir şekilde bağlanamaması halidir. Sağlıklı bağlanamayan çocuklar da empati eksikliği, duyguları anlayamam, yabancılara düşmanca bakma veya korkma, ilgisizlik ve bağımsızlık arzusu meydana gelebilir. Bu durumlarda gelecekte ki ilişkilerine yansır.
Okul Uyum Bozukluğu
Çocukların okul çağları gelince okula başlamaları ile sınıfa ve okul ortamına uyum sağlayamaması ile ortaya çıkar. Çocuk okula gitmek istemez. Okul saati yaklaşınca karnım ağrıyor, midem bulanıyor veya başım ağrıyor gibi bahaneler üreterek evde kalmaya çalışabilirler. Okula gidince anneyi veya babayı bırakmak istemez ağlama krizlerine girerler. Bu durum çocuklarda özgül fobi, sosyal fobi, okul fobisi veya anksiyeteden kaynaklanabilir.
Uyku Bozukluğu
Çocuklarda uyku bozukluğu gelişimsel problemler (otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu), tıbbi rahatsızlıklar (astım, reflü, uyku apnesi vb.) kaynaklanabilir. Çocuğun zor mizaçlı olması veya aile içi problemlerde neden olabilmektedir. Çocuklar uykuya dalmakta, sürdürmekte zorluk yaşayabilirler. Yeterli sürede ve kaliteli bir uyku çekemezler. Uykuda hareketlilik(uyurgezerlik) görülebilir.
Yeme Bozukluğu
Çocuklarda boğaz veya ağız ile ilgili çeşitli travmatize edici olaylar sonucu yemeyi reddetme ya da hatırlatıcı nesnelere karşı korku olabilir. Çocuklar yemeklere karşı seçici olabilirler. Çocuklarda yeme bozukluğu genetik, çevresel veya psikolojik kökenli olabilmektedir. Yeme bozukluğu tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Çocuğun günlük rutinlerinde, uyku düzeninde ve yeme düzeninde aynı zamanda ortamda ufak değişiklikler yapmak gerekmektedir.
Anksiyete (Kaygı bozukluğu)
Çocuklar aşırı kaygılı olduklarında okula gitmek istemezler, uyku problemleri yaşayabilirler, aşırı sinirli bir ruh halleri olabilir. Çocuklar güvende hissetmediklerinde veya ebeveynlerine güvenli bağlanmadıklarında daha fazla kaygılı hissedebilirler.
Sosyal Fobi
Sosyal fobi ailelerde genellikle utangaçlık ile karıştırıldığı için ertelenen bir rahatsızlıktır. Fakat bu rahatsızlık ne kadar erken çalışılmaya başlanırsa o kadar iyidir. Sosyal fobi çekingenlik, topluluk önünde konuşamama, yeni insanlarla tanışmaktan çekinme, olumsuz değerlendirme korkusu sebebiyle kaçınma davranışı görülebilir.
Özgüven
Bir çocuğun özgüven kazanma serüveni aile içerisinde başlar. Aile içerisinde özgüven geliştiremeyen çocuklar arkadaşlık kurmakta, okula uyum sağlamakta, kendilerini ifade etmekte ve dolayısıyla duygularını dile getirmekte zorlanırlar. Bu sebeple çocukların gelişimsel dönemlerine uygun ufak sorumluluklar vermek büyük öneme sahiptir.
Çocukluk Depresyonu
Çocuk ve ergenlerde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklar genellikle sevilmediklerini düşünürler. Mutsuz ve üzgün olurlar. İlerleyen süreçte işitme halüsinasyonları (kulağa ses gelmesi) görülebilir. Uykusuzluk yaşanabilir veya intihar düşünceleri görülebilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Çocukların genellikle önüne geçemedikleri sürekli tekrarlayan davranışları veya düşünceleri olur. Çocuk bunların bazı durumlarda saçma olduğunun farkında olmasına rağmen durduramaz. Bazen de diğer insanlar tarafından mantıksız bulunsa da bu davranış veya düşüncelerin mantıksız olmadığını iddia eder.
Kardeş Kıskançlığı
Çocuklar kardeşleri eve geldikten sonra anne ve babalarının tüm ilgilerinin ve sevgilerinin sadece kardeşe yöneleceğini düşündükleri için yeni üyeyi kıskanabilirler. Bazen de kardeşlerden biri diğerinin kendisinden daha iyi olduğunu düşündüğü içinde kıskançlık ortaya çıkabilir. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda karşımıza sıkça regresyon çıkmaktadır. Regresyon çocuğun tekrar bebekmiş gibi davranmaya başladığı duruma verilen isimdir.
Boşanma/Ayrılık/Kayıp-Yas
Çocuklar ölümü veya ayrılığı anlamlandırmakta güçlük çekerler. Bu sebeple anne babanın ayrılması veya sevilen birinin kaybı halinde çocuklarda yas süreci yaşanabilmektedir. Sevilen kişinin gittiğine inanmakta güçlük çekebilirler veya inkar edebilirler. Bu duyguyla baş edemedikleri için yoğun öfke yaşayabilirler.
Akran Zorbalığı
Özellikle çocukların eğitim hayatına başlaması ile günümüzde sıkça karşılaşılan bir problemdir akran zorbalığı. Akranlarının çocuğa küçük düşürücü lakaplar takması, aşağılaması, alay etmesi veya fiziksel şiddette bulunması olarak sıralayabiliriz. Zorbalığa uğrayan çocuk okula gitmek istemeyebilir, içine kapana bilir, sessizleşebilir, sık sık kabuslar görebilir veya idrar kaçırabilir.
Akran İletişim Problemi
Sosyal iletişim becerisi zayıf olan çocuklar genellikle akranları ile de iletişim kuramazlar. Sabırsız olurlar, iletişim kurmaları gereken ortamlardan ya da kişilerden kaçma eğiliminde olurlar, iletişim kurdukları anlarda da genellikle olumsuz bir iletişim kurarlar.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
DEHB çocuklarda kendini aşırı hareketli olma, odaklanmada güçlük çekme veya dürtüsel davranışlar sergileme, el ve ayaklarını aşırı hareket ettirme ve çok fazla konuşma ile kendini gösterir.
Özel Öğrenme Güçlüğü
Çocukların gelişimsel dönemleri doğrultusunda yapabilecekleri dinleme, okuma ve yazma, problem çözme ve mantık yürütme gibi yeteneklerin kullanımında zorluk yaşaması veya kullanamaması durumudur.
Zeka Geriliği
Gelişimsel dönemler doğrultusunda her yaş grubu için belirli standartlar vardır. Çocuğun bu standartların altında kalması yaş gruplarından aşağıda bir seyirde olması halinde zeka geriliği tanısı koyulabilir. Zeka geriliğinin belirli kategorileri vardır. Çok ağır zeka geriliği, ağır zeka geriliği, orta düzeyde zeka geriliği, hafif zeka geriliği, sınır zeka, donuk zeka (düşük normal zeka) ve üstün zekadır.
Ankara Keçiören Özel Psikolog Seans Ücretleri
Ankara Keçiören Özel psikolog seans ücretleri 2000 TL ile 3000 TL arasında değişlik göstermektedir. Oyun terapisi, aile ve çift terapisi seans ücretleri değişlik gösterebilmektedir.